Duyuru
Montana U.O.L.P. Sıkça Sorulan Sorular
17 Temmuz 2017 | 07:00

Gazi Ünv.-Montana State Ünv.

İnşaat Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programı (U.O.L.P.)

SIKÇA SORULAN SORULAR

Program ile ilgili sıkça sorulan sorular Bölüm Başkanlığı tarafından yanıtlanmıştır.

1-Gazi Ü.-Montana State Ü. İnşaat Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programı (U.O.L.P.) eğitim hayatına ne zaman başladı?

Cevap: Bu program 2012-13 eğitim döneminde başlamış ve 2016 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Program, 2012 yılından bu yana kesintisiz olarak devam etmektedir. Son olarak Mayıs 2016 tarihinde ikili anlaşma iki üniversite tarafından yenilenmiştir.

2- Gazi Ü.-Montana State Ü. İnşaat Mühendisliği -U.O.L.P.’de eğitim süresi nedir? Türkiye ve A.B.D.’de hangi zamanlarda eğitim görülmektedir?

Cevap: Bu programda eğitim süresi 1 yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır.  Hazırlık sınıfı sonrası eğitimin birinci ve üçüncü sınıfları Türkiye’de, Gazi Ü. Maltepe Kampüsünde bulunan İnşaat Mühendisliği Bölümünde; İkinci ve dördüncü sınıfları ise A.B.D.’de Montana Eyaletinin Bozeman şehrinde bulunan Montana State Üniversitesi kampüsünde gerçekleşmektedir.

Program için yabancı dil yeterliliğine sahip olmayan adaylar bir yıl süreli yabancı dil hazırlık eğitimine başlarlar. Hazırlık sınıfının ilk dönemi Türkiye’de Gazi Ü. Ankara Gölbaşı Kampüsünde bulunan Yabancı Diller Bölümü Hazırlık sınıflarında; hazırlık sınıfının ikinci dönemi ise A.B.D’nin Monatana Eyaleti, Bozeman şehrinde bulunan A.C.E. Dil okullarındadır. Gazi Ü.  Eğitim-öğretim akademik takviminde belirtilen tarihlerde yapılan Yabancı Dil Yeterlilik sınavından başarılı olan veya uluslararası dil sınavlarından istenilen düzeylerde başarı gösteren adaylar hazırlık sınıfından muaf olup, birinci sınıfa doğrudan başlayabilirler.

 

3- Gazi Ü. -Montana State Ü. İnşaat Mühendisliği -U.O.L.P.’de okul ücretleri ne kadardır? Okul ücretleri programa giriş yılında belirtilen miktarlarda sabit mi yoksa her yıl bu ücretler değişmekte mi?

Cevap: Bu program ücretli bir programdır. Programda burslu öğrenci kontenjanı yoktur. Programın ücreti her eğitim-öğretim yılı başında Gazi Ü. ve Monatana State Ü. tarafından belirlenir ve öğrencilere web sayfası aracılığı ile duyurulur. İlan edilen ücretler sadece o yıl için geçerli olup gelecek yıllarda okul ücretlerinde değişiklik yapılabilir. Türkiye’deki ücretler Türk Lirası; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ücretler ise A.B.D. Doları olarak ücretlendirilir. Bu yıl için belirlenen ücretler Gazi Ü. İnşaat Mühendisliği Bölümünün Montana Programı ile ilgili web sayfasından öğrenilebilir. 

 

4- Gazi Üniversitesine veya Montana State Üniversine ait yurtlar var mıdır? Ücretleri konusunda bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Gazi Üniversitesine ait öğrenci yurtları mevcut değildir. Öğrencilerimiz kendi imkanları ile barınmakta veya Kredi ve Yurtlar Kurumunun imkanlarından faydalanmaktadırlar.  Montana State Üniversitesine ait kampüs içerisinde bulunan yurtları mevcuttur. Yurt ücretleri seçilen odaya ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle ayrıntılı bilgi için üniversitenin ilgili web sayfasını ziyaret etmeniz önerilir. Öğrencilerin A.B.D’de üniversite yaşamlarına uyumu açısından Montana State Üniversitesince ilk yıl için yurtlarda barınma zorunlu tutulmaktadır. Sonraki yıllarda öğrenciler dilerse diğer barınma seçeneklerinden faydalanabilmektedir. Örneğin bir kaç öğrenci birlikte bir daire kiralamak, bir aile yanında oda kiralamak vb.

 

5- A.B.D’nin Montana Eyaletinde yaşam giderleri için yaklaşık maliyetler ne kadardır? Bu konuda bize bilgi verbilir misiniz?

Cevap: Yaşam giderleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte uçak ile ulaşım, kampüs içerisindeki yurt ücreti, yemek, kitap, eğlence vb. gibi yaşam giderlerini kapsamaktadır. 2017/18 akademik yılı için yaşam giderlerinin tahmini olarak 20.000 $ olacağı düşünülebilir.   

 

6- Bu programın avantajı nedir?

Cevap: Bu programın en önemli avantajlarından birisi bu programı tamamlayan öğrenciler hem Gazi Üniversitesi hem de Montana State Üniversitesi İnşaat Mühendisliği diplomasına sahip olmaktadır.  Program eğitim dilinin tamamen İngilizce olma    sı ve ana dili İngilizce olan bir ülkede eğitim görülmesi ise bir diğer önemli avantaj olarak belirtilebilir.  Bu sayede mezunlarımız yurtdışında veya yurtiçinde uluslararası projelerde görev alabilmektedir. İki farklı ülke eğitiminden elde edilen deneyimler öğrencilerimizin eğitimine büyük katkı sağlamaktadır. Montana State Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Programı, ABET (Amerika Eğitimde Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilen bir programdır. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği programı MÜDEK tarafından 10 yılı aşkın bir süredir kesintisiz akredite edilen bir programdır. MÜDEK, Türkiye yükseköğrenim kurumlarında eğitim veren mühendislik programlarının eğitim kalite değerlendirmesini yapan bir kurumdur.

 

7- A.B.D’ye gitmeden önce yapılması gerekenler ve vize işlemleri konularında bilgi verir misiniz?

Amerika Birleşik Devletleri’ne alınacak öğrenci vizesi için gerekli evraklarla ilgili açıklamalar okula başladıktan sonra bölüm koordinatörü tarafından yapılacaktır. Gerekli belgeler hazırlandıktan sonra Ankara’da bulunan A.B.D. Elçiliğinden alınacak randevu ile vize görüşmesi yapılır ve varsa eksik evraklar tamamlanarak öğrenci vizesi alınır. Öğrencilerimizin en kolay şekilde vize almaları için gerekli tüm belgelerin hazırlanması konusunda bölüm koordinatörü yönlendirme yapmaktadır.

A.B.D.’ye gitmeden önce yurtlardan oda kiralanması gerekmektedir. Bu işlem için önce MSU öğrenci ön kaydının yapılması ve sonrasında yurt web sayfasında belirtilen oda özellikleri incelenerek tercih yapılacak oda rezervasyonu yapılmalıdır.

 

8- Eğitim esnasında başarısız olursam ne yapacağım?

Bu programın ilk aşaması yabancı dil barajını geçmektir. Yabancı dil yeterliliklerini sağlayamayan öğrenciler bir yıl hazırlık programına alınırlar. Yabancı dil hazırlık süresi en fazla iki yıldır. İki yıl içerisinde hazırlık sınıfını tamamlayamayan veya eşdeğer bir yabancil puanını alamayan öğrenciler programdan çıkarılır veya isteyen öğrenciler, ÖSYM sınavlarında aldıkları puan türü ve derecesi dikkate alınarak bir başka programa geçiş talebinde bulunabilirler.

Hazırlık sınıfını tamamlamış (veya eşdeğer yabancı dil puanını sağlayan) öğrenciler birinci sınıfa başlarlar. Programın birinci sınıfı iki dönemden oluşmaktadır. Bu iki dönem sonunda ders başarı durumları 4.0 üzerinden 2.0 genel ortalama değerini elde edemeyen öğrenciler Montana State üniversitesi ikinci sınıfına başlayamazlar. Bu durumda genel ortalaması 2.0 ve üzeri oluncaya kadar başarısız oldukları derslerini Gazi üniversitesinde tekrar alırlar. Birinci sınıf genel not ortalaması 2.0 ve üzerindeki öğrenciler ikinci sınıf için MSU İnşaat Mühendisliği Bölümüne başlayabilirler. Yapılan ikili anlaşma gereği işlenecek müfredatta zorunlu olarak kendi bölümlerinden alınıp geçilmesi gereken bazı dersler mevcuttur. Bu derslerden başarısızlık durumunda ilgili dersin o ülkeden alınıp geçilmesi zorunluluğu vardır. Bu konu ile ilgili detaylar bölüm koordinatöründen öğrenilebilir.

Programa devam etmek istemeyen ara sınıf öğrencileri ilgili yönetmelikler çerçevesinde programdan ayrılabilirler. Bu durumda önceki yıllar için yapılan eğitim ücretlerinin geri iadesi yapılmaz.

 

9- A.B.D’de eğitimime devam ederken ailemi ziyaret için Türkiye’ye gelebilir miyim?

Zorunlu haller dışından yoğun eğitim çalışmaları esnasında eğitime ara verilmesi önerilmez. Bu nedenle aile ziyaretlerinizi ara tatil dönemlerinde (Kış döneminde Aralık ayında) veya yaz döneminde Mayıs ayının ortasından Ağustos ayının başına kadar yapmanızda yararlı oalcaktır.

 

10-Soru : Bu programı kazanan öğrencilerin A.B.D.’ye yapacakları seyahatler için vize işlemlerini Gazi Üniversitesi mi takip etmektedir?

Cevap: Hayır. Tüm vize işlemlerinden ve takibinden programda okumaya hak kazanan öğrenci sorumlu olup vize işlemlerinden Gazi Üniversitesi sorumlu değildir. Ayrıca Gazi Üniversitesi veya Montana State Üniversitesi A.B.D.’ye vize garantisi vermemektedir. Fakat programa kayıtlı öğrencilerin vize başvurularına temel teşkil eden “I20” belgesi (A.B.D.’ye öğrenci kabul belgesidir.) Montana Üniversitesi Yabancı Öğrenci İşlemleri Merkezi tarafından her öğrencinin kendi adına düzenlenmiş ve ıslak imzalı olarak hazırlanan “I20” belgesi Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölüm koordinatörüne gönderilir ve bu belge bölüm koordinatörü aracılığıyla öğrenciye elden imza karşılığında teslim edilir. Bu belge sayesinde A.B.D.’ye öğrenci vizesi alınabilmektedir. Bu belge her yıl için yeniden düzenlenir ve vize işlemleri tekrarlanır. Vize vb. işlemler için yapılacak tüm harcamalar öğrenciye aittir ve okul ücretine dahil değildir.

 

 

11-Soru : Bu programı kazanan öğrenciler A.B.D. Montana’ya birlikte mi seyahatler etmek zorundadır?

Cevap: Hayır. Öğrencilerimiz seyahatlerinden kendileri sorumlu olup bireysel olarak seyahat yapabilirler. Fakat bazı öğrencilerimizin ailelerinden ilk kez ayrılmaları, yalnız olarak ilk kez yabancı bir ülkede ikamet edecek olmaları vb nedenlerle yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerimizin hazırlık sınıfı ikinci dönemi için Montana Eyaletine gidişlerinde birlikte seyahat etmelerini tavsiye ediyoruz. İlerleyen yıllarda öğrencilerimiz tamamen kendi programları çerçevesinde seyahatlerini gerçekleştirmektedirler.

 

12-Soru : A.B.D. Montana Üniversitesi’ne yapılacak ilk seyahatte Gazi Üniversitesinden bir yetkili öğrencilere eşlik etmekte midir?

Cevap: Hayır. Bu program iki İnşaat Mühendisliği Bölümü ile birlikte yürütülmektedir.  Montana Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği Bölüm Koordinatörü öğrencilerimize akademik konularda danışmanlık yapacaktır.  Ayrıca Montana Üniversitesinde çok sayıda yabancı öğrenci okuduğundan uluslararası öğrenci danışmanlık hizmeti de mevcuttur. Bu nedenle Türkiye’den herhangi bir görevlinin danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyulmamaktadır. 

 

13-Soru : İnşaat Mühendisliği Mesleğini önerir misiniz?

Burada belirtilmesi gereken önemli bir konu inşaat mühendisliğinin çalışma kapsamının oldukça geniş olması nedeniyle eğitim süresince alınması gereken derslerdeki çeşitliliğin de oldukça fazladır. Genel anlamda Mekanik, Yapı, Hidrolik, Geoteknik ve Ulaşım alanlarındaki derslerin yanında temel matematik, fizik, kimya dersleri de bu programda okutulmaktadır. Programın son yılında teknik seçmeli dersler ile öğrencinin ilgi duyduğu alandaki dersleri alması ve sosyal içerikli derslerle farklı programlardan öğrencilerle tanışma fırsatı sağlanmaktadır. Ekonomi, yazlı ve sözlü iletişim becerisi, dünya coğrafyası vb. konularda müfredat içerisinde yer almaktadır.

İnsanın barınma ihtiyacı ile başlayan inşaat mühendisliği mesleğinin insan ihtiyaçlarının günümüzde farklı boyutlara ulaşması, teknolojinin gelişimi ile birlikte bu mesleğin büyüyerek birçok farklı alanda faaliyet göstermesi, inşaat mühendislerine duyulacak ihtiyacın her geçen gün artacağı anlamına gelmektedir. Yapılacak yeni limanlar, gökyüzüne yükselecek yüksek yapılar, artan enerji ihtiyacını karşılamak için inşa edilecek enerji yapıları, doğal afetlerden korunma amaçlı yapılar, iletim hatları, havaalanları, köprüler, barajlar, otoyollar, meskenler, okullar, hastaneler, tüneller, hidroelektrik santraller, alışveriş merkezleri vb. yapıların tasarımından inşasına kadar her aşamasında inşaat mühendisleri görev almaktadır. Bununlar birlikte imar mevzuatına vakıf inşaat mühendisleri menkul değerlendirme ve imar konularında danışmanlık hizmetleri de verebilirler. Geniş bir çalışma alanına sahip olan inşaat mühendisliği mesleğini önermekteyiz. Fakat öncelikle bu mesleği seçecek adayların mesleği biraz daha yakın tanımalarını tavsiye ederiz.

 İnşaat Mühendisliği Bölümü

 

background image